LADIES FIRST EN KIVA

 

In april 2010 heeft hèt vrouwenpopkoor van Goirle, Ladies First, een complete theatershow op de planken van het cultureel centrum Jan van Besouw gezet. Maanden hard werken werd beloond met driemaal een uitverkochte zaal vol enthousiast publiek. Onze show “dreamEmotions” was een geweldige belevenis door een wervelende combinatie van zang, dans, film, decor en sfeervolle belichting. Maar het ging niet alleen maar om theater maken. Ladies First toonde ook maatschappelijke betrokkenheid. We legden een relatie tussen vrouwen in een welvarende, West-Europese samenleving en vrouwen in een totaal andere leefomgeving. Vrouwen in de Derde Wereld landen die keihard moeten werken om hun gezin en familie te kunnen onderhouden en te laten overleven. Daar wilde we als groep vrouwen graag een bijdrage aan leveren en daarom besloten we om van elk verkocht toegangskaartje één euro te reserveren. Een naar boven afgerond bedrag van duizend euro besteden we aan KIVA.

 

KIVA is een website waar mensen uit de rijke, ontwikkelde landen bewoners in ontwikkelingslanden kunnen steunen met een microkrediet. Mensen in ontwikkelingslanden kunnen bijna nooit geld lenen om een bedrijfje op te starten, of alleen tegen woekerrentes. KIVA werkt samen met betrouwbare geldverstrekkers, kleine banken, die een redelijke rente vragen voor hun geld. Als een ondernemer geld nodig heeft voor zijn bedrijfje, kan hij naar zo’n bank gaan. De bank bekijkt of hij kredietwaardig is en leent hem bij een positieve beoordeling het geld. Vervolgens plaatst de bank het profiel van de ondernemer op de KIVA website waar mensen van over de hele wereld kunnen beslissen om deze ondernemer te steunen met een lening van eenheden van 25 dollar. Meestal is binnen korte tijd de lening rond. De ondernemer verplicht zich om het geld in afgesproken termijnen terug te betalen. Na verloop van tijd ontvangt de gever het geld weer terug. Vervolgens kun je weer iemand anders selecteren op de KIVA website om geld aan te lenen. Als je besluit om weer iemand anders te helpen, begint alles weer van voren af aan. Op die manier kun je met 25 dollar talloze mensen helpen met een microkrediet.

 

Ladies First helpt momenteel 10 vrouwen in Cambodja, Mongolië, Tanzania, Kenia, Chili en Peru. Sommige zijn hard aan het werk als boerin, naaister of kledingverkoopster, weer andere hebben geld geleend voor een transportmiddel of voor antennes voor wind- en zonne-energie.  Op eigen kracht, met een klein beetje steun van ons, bereiken zij heel veel en kunnen ze trots zijn op de resultaten. Als wij het geld van de microkredieten hebben terug gekregen, zoeken we weer een andere vrouw met een ander project op de KIVA website, omdat wij ons verbonden voelen met vrouwen over de hele wereld !! Mocht u meer willen weten over KIVA, ga dan naar de website www.KIVA.org en u zult begrijpen, waarom wij zo enthousiast zijn geworden.

 

En Ladies First gaat verder, niet alleen met KIVA, maar ook met het ontwikkelen van een concept voor een geheel nieuwe theatershow, een show die minstens even groots maar wel weer heel ander zal worden dan “ dreamEmotions “ . We zoeken naar theatrale uitdagingen, naar het verleggen van onze muzikale grenzen. Ondertussen zitten we niet stil en treden we met regelmaat op, o.m. voor bewoners en personeel van het verpleeg- en verzorgingstehuis Elisabeth, op uitnodiging in Alphen op 20 maart 2011 en als deelnemer aan de korencompetitie AkkoorT op 27 maart 2011 in Tilburg.

 

Eén ambitie willen we graag zo snel mogelijk verwezenlijken. Tijdens de theatershow “ dreamEmotions”  werden we begeleid door een geweldige groep muzikanten die tezamen de begeleidingsband van het Helmondse popkoor KOLOK vormen. Voor onze toekomstige optredens willen we ons graag laten vergezellen door een eigen begeleidingsband. Dus ben je een enthousiaste (vrouwelijke) muzikant, is muziek maken me anderen je passie en lijkt het je een uitdaging om een dynamische groep van ruim dertig zangeressen instrumentaal te begeleiden, meld je dan bij ons. We zoeken een pianist/toetsenist, gitarist, basgitarist en slagwerker. Je kunt ons bereiken via onze site www.ladiesfirstgoirle.nl maar je bent natuurlijk ook van harte welkom op onze wekelijkse repetitie op donderdagavond tussen 20.00 en 22.30 uur. Loop even binnen in het cultureel centrum Jan van Besouw, 2e verdieping, lokaal 2.004, Thomas van Diessenstraat 1 in Goirle. Oh ja, en dat geldt natuurlijk ook voor al die vrouwen die graag willen zingen in een ambitieus en gezellig vrouwenpopkoor. Onze deur staat wijd open, je bent van harte welkom.

 

Bestuur en leden van Ladies First.      

Comments