Onze dirigent

Er is mij destijds weleens gevraagd wat me - als man - bezielde om een vrouwenkoor te starten. En wat te denken over de aanhef boven een krantenartikel in het Brabants Dagblad "Man dirigeert Goirlese vrouwenpop". Alsof het bijna onmogelijk is om als mannelijke dirigent vrouwen in koorverband te laten zingen. Ik zou zeggen "kom luisteren en overtuig jezelf", niet van het onmogelijke maar van een muzikale, sterke, dynamische, sociale en oh zo gezellige groep vrouwen die samen "Ladies First" zijn. Voor elke dirigent, man of vrouw, een genot en uitdaging om met zo'n groep te mogen werken. En ik ben de gelukkige !! En als je komt luisteren, wil ik ook graag nog wat vertellen over de intense klank die zo eigen is aan een vrouwenkoor.

 
Aan Ladies First gingen heel wat andere muzikale activiteiten vooraf. Ruim tien jaar het Goirlese popkoor Vocal Sound, de van oorsprong Berkel-Enschotse vocal group Circle (nu ook thuis in het geweldige cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle), de Longstreet Singers in Waalwijk, jongerenkoor Melos in Oisterwijk en een half jaar als vervangend dirigent bij het seniorenkoor De Koraal in Tilburg. Daarnaast muzikale uitstapjes bij het Goirles Volkstoneel en de Goirlese Revue. 
 
Geboren in een muzikaal nest en begunstigd met muziek in de genen heb ik einde jaren tachtig van de vorige eeuw het dirigeren opgepakt. Om de muzikale bagage uit te breiden heb ik diverse opleidingen gevolgd, o.a. de dirigentenopleiding van de Gregoriusvereniging, arrangeren bij Tijs Krammer, diverse opleidingen via Kunstbalie (voorheen CVA). In juni 2012 heb ik de Meerjarige Dirigentenopleiding bij het Utrechts Centrum voor Kunsten afgerond. 
 
Ambities op het brede palet van de vocale muziek zijn er nog volop. Maar voorlopig blijf ik nog met passie en enthousiasme - als man - de Goirlese vrouwenpop van Ladies First dirigeren. De uitdaging blijft om steeds weer nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden aan te gaan, spannend en muzikaal steeds verder reikend repertoire te bieden en het publiek te boeien en te verrassen. 
 
Tot ziens bij een van onze uitvoeringen of op een repetitie van Ladies First,
met muzikale groeten,
Ton van Baest
Comments